ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ Високопреосвященнішого ФЕОДОРА архієпископа Мукачівського і Ужгородського

Субота, 15.04.2017 15:31

ПАСХАЛЬНЕ

ПОСЛАННЯ

Високопреосвященнішого

ФЕОДОРА

архієпископа

Мукачівського і Ужгородського

боголюбивим пастирям, чесному монашеству і всім чадам 

Української Православної Церкви

Мукачівської єпархії

2017

Христос Воскрес!

Возлюблені у Господі досточтимі пастирі, весь клір церковний, чесні іноки та інокині, боголюбиві браття і сестри! Щиросердечно вітаю всіх вас з Великим і спасительним святом Світлого Христового Воскресіння!

Сповідуючи Бога, Який воскрес ми декларуємо істинність того, що наше світоглядне переконання є живим, справжнім і позбавленим міфу. Пермігши смерть, Господь дає нам розуміння того, що ми є співучасниками Його воскресіння. Вітаючись словами «Христос Воскрес», ми свідчимо світу, що ця подія є не просто привітанням, а сенс нашої віри! За словами апостола Павла, якщо: «Христос не воскрес, то й проповiдь наша марна, марна i вiра ваша» (1 Кор. 15, 14).

Відразу після воскресіння Христос явився жінкам-мироносицям і наляканим апостолам, які, злякавшись іудеїв розбіглися. Господь зміцнює їхню віру словами: «Не бійтеся! Я переміг світ» (Ін. 16, 33). Світ, який кілька днів тому засудив Його і розіпʼяв на Хресті, світ, який і сьогодні розпинає Христа вносячи дисонанс у єство віруючих в Нього людей.

В ці дні ми повинні віддати Христу своє серце, чисті думки та вчинки. «Сину мій! віддай серце твоє мені, і очі твої нехай спостерігають за путями моїми» (Притч. 23, 26). Ось, що потребує від нас Господь. Він хоче від нас відвертої самовідданої вірності до Нього. Він хоче, аби ми через виконання Його заповідей стали близькими Йому.

В історії цивілізацій всі людські перемоги мають в собі два аспекти. Перший: в будь-якій перемозі є переможений, і другий: в будь-якій перемозі є переможець. З однієї сторони плач і скорбота. З іншої – перемога Духа. Проте пам’ятайте була тільки одна і єдина перемога у світі, у всій Вселенній, яку не присвоїв собі Переможець – це

був Воскреслий Христос. Христос Спаситель не присвоїв собі перемогу над смертю, Він віддав її нам, Він подарував її нам. І власне цій перемозі ми повинні радіти з вами. Тому що ця перемога велика і суттєва для нас. Вона життєдайна, бо, завдяки цій перемозі, ми з вами можемо наслідувати вічне блаженство. Те блаженство, через яке людина долучається до миру Христового. Миру, в якому немає злоби, ненависті, роздратування, миру внутрішнього, справжнього. Миру, який є таким бажаним зараз для нас.

Нині наш український миролюбивий народ проходить великі випробування, терпить неправду. Ми щодня молимося аби Воскреслий Христос поклав край війні на Сході України, яка продовжує призводити до руйнування і страждань. Смерть військовослужбовців та мирного населення є неприпустимою як з точки зору Євангелія, так і з боку людяності.

Браття та сестри! Воскресіння Христове – це свято для всіх, без різниці у соціальному і матеріальному стані. Христос Воскрес для всіх нас, для всього людства. Безсмертна пасхальна пісня лине сьогодні до кожного віруючого серця: дорослого і малого, веселого і сумного, богатого і бідного, щасливого і скорботного. Головне – почути голос Господній і не відвернутися від запрошення на Божественну любов.

У ці світлі і радісні Пасхальні дні, коли все довкола сповнено божественного світла, коли небо і земля з’єднуються в єдиному ликуванні великого Торжества, від щирого серця, знову і знову сердечно вітаю Вас зі святом Світлого Христового Воскресіння! Бажаю Вам втішитись цим бажаною і благодатною духовною трапезою нашої віри, бажаю Вам також міцного здоров’я, успіхів, благополуччя, допомоги Божої у всіх Ваших добрих справах і починаннях! Хай же Пасхальна радість переможно ввійде в кожне серце, хай огорне вона усіх вірних Богу людей. Нехай панує в душах і серцях наших мир Божий і нехай зникнуть у нас взаємна ворожнеча, злість і всякі розділення!

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

Мукачево

Пасха Христова

2017 рік

+ФЕОДОР

Архієпископ Мукачівської єпархії

Української Православної Церкви

(25)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *